Nou llibre de fotografia de Martín Gallego. Disseny editorial i il·lustració

Les libèl·lules no caminen. Una guia atípica de fotografia macro de natura. 2022

Les libèl·lules no caminen. Una guia atípica de fotografia macro de natura. 2022.

Fotografia macro, disseny editorial i il·lustració, es donen la mà a la presentació avui dilluns 16 de maig, del nou llibre de Martín Gallego; “Les libèl·lules no caminen. Una guia atípica de fotografia macro de natura”. a l’Espai Betúlia de Badalona, a les 18 h.

Exemple d'il·lustració acompanyant les fotografies de Martín Gallego.

Exemple d’il·lustració acompanyant les fotografies de Martín Gallego.

Fotografia macro, disseny editorial i il·lustració es donen la mà a la presentació avui dilluns del nou llibre de Martín Gallego.

Fotografia macro, disseny editorial i il·lustració es donen la mà a la presentació avui dilluns del nou llibre de Martín Gallego.

 

Quan a la tardor de 2021, en Martín Gallego es va tornar a posar en contacte amb mi per a parlar-me d’un nou projecte editorial que tenia entre mans, i després de la bona acollida del seu llibre ENS LA MEREIXEM!, no intuïa l’espectacularitat del material fotogràfic que volia compartir i convertir en un nou llibre: Una atípica guia de fotografia macro de natura. Atípica sobretot per l’enfocament dels seus textos propers i redactats amb una complicitat cap al lector/a, que sorprendrà per la generositat en la manera de compartir els seus coneixements tècnics, la seva manera d’entendre la fotografia, barrejats amb la seva particular percepció de l’entorn, i en especial cap a les fràgils bestioles que campen pels espais naturals més propers, i de bellesa extraordinària gràcies al seu treball.

A més, en Martín volia que el recurs de la il·lustració hi fos present també en aquest llibre, com fent referència o homenatge a les llibretes d’observació dels antics naturalistes, a més del paral·lelisme que en certs capítols fa sobre la visió pictòrica i de la història de l’art de moltes escenes, el tractament de les llums i de les composicions. Aquí entraba en joc, a més de l’encàrrec com a disseny editorial i la maquetació, el fet de voler incloure dibuixos semblants als que realitzo en les meves llibretes de viatge, i que en Martín coneix d’haver-les vist compartides sovint a la xarxa social Instagram (@dg.albertnavarro). No em va resultar fàcil enfocar aquesta inclusió, la vivia com una intromissió al seu treball, però vam trobar l’equilibri i he donat resposta a aquesta sol·licitud i idea que en Martín tenia tan clara.

Així doncs, vam engegar aquest procés conjunt d’aconseguir el millor vestit que aquest projecte mereixia, afinant i trobant la millor melodia per al recorregut de tot el que ha volgut expressar en Martín en el seu nou llibre; formats, blancs, ritmes, per aconseguir el millor resultat per a una aposta editorial tan especial. Vam comptar també amb les valuoses aportacions i consells de na Ma Rosa Vila, i en Tino Soriano, que de seguida van confirmar que havíem trobat el tractament del disseny de les pàgines i la ubicació de les imatges encertades, així com hem comptat amb les correccions dels textos a càrrec de l’Olga Vidal, i la màgia final de la reproducció i de l’enquadernació a càrrec de Xavier Martínez.

No podem estar més contents i emocionats per haver assolit de nou, gràcies al mecenatge de Verkami, aquesta edició de luxe de 240 pàgines en tapa dura, amb la que us emportareu a casa el testimoni d’un fotògraf i persona excepcional. (http://martingallego.blogspot.com)

 

Exemples del disseny i maquetació de l'atípica guia de fotografia macro de natura de Martín Gallego.

Exemples del disseny i maquetació de l’atípica guia de fotografia macro de natura de Martín Gallego.

Exemples del disseny i maquetació de l'atípica guia de fotografia macro de natura de Martín Gallego, on el recurs de la il·lustració també té el seu paper.

Exemples del disseny i maquetació de l’atípica guia de fotografia macro de natura de Martín Gallego, on el recurs de la il·lustració també té el seu paper.

Exemple d'il·lustració fusionant-se amb les fotografies de Martín Gallego.

Exemple d’il·lustració fusionant-se amb les fotografies de Martín Gallego.

Presentació, dilluns 16 de maig de 2022, a l’Espai Betúlia de Badalona, a les 18 h.

Veiu les fotografies de Jose Maria March de l’acte de resentació i signatura: https://www.flickr.com/photos/jm_march/sets/72177720299015885/