Disseny expositiu. Homenatge a l’il·lustrador Agustí Asensio

Acte d'inauguració de l'exposició "Agustí Asensio. Una estrella fugaç en una nit d'estiu". MATBC, Cardedeu 6 de maig de 2022.

Acte d’inauguració de l’exposició “Agustí Asensio. Una estrella fugaç en una nit d’estiu”. MATBC, Cardedeu 6 de maig de 2022.

Tenir l’oportunitat de treballar amb un marge de llibertat i confiança, com el que he rebut per part de la direcció del Museu de Cardedeu, ha estat una sort i ha fet possible desenvolupar i fer realitat un projecte expositiu emotiu i ple d’atractius per a la mostra: “Agustí Asensio. Una estrella fugaç en una nit d’estiu”, que s’ha inaugurat aquest divendres 6 de maig al MATBC de Cardedeu, amb èxit d’assistència.

A l’hora de dissenyar aquesta exposició, no ha estat difícil empatitzar amb l’obra de l’Agustí Asensio, i amb el seu itinerari professional i artístic. El recolzament de l’associació Veïns Can Serra, i la bona entesa i complicitat amb els membres de la família Asensio; la Mercè, la Gisela i la Nona, i la seva implicació en el projecte, acollint des de l’inici amb entusiasme tot el que anàvem emergint i proposant conjuntament amb el Museu, ha fet del procés de creació i treball una experiència molt gratificant.

Aquest il·lustrador nascut a Cardedeu, va morir malauradament i per accident l’any 94, quan tenia a tocar el seu somni, la creació d’un film d’animació, precedida d’una producció prolífica en l’àmbit del llibre il·lustrat infantil i juvenil. Aquesta extensa obra editada, és fruit del tàndem creatiu amb la seva esposa, l’escriptora Mercè Company, amb qui desenvolupà el seu recorregut professional des dels anys setanta, com bé es ressalta i s’explica en les sales. L’exposició, lluny de ser sols un recull d’obres, vol contextualitzar-la i submergir al visitant en la personalitat de l’Agustí Asensio, conèixer els seus orígens, el seu univers personal, el seu cercle d’amistats i el familiar, i com aquest i en especial la Mercè, el va esperonar a esforçar-se a la cerca d’un estil propi, sorprenent i immillorable.

L’exposició ha estat possible gràcies a la reivindicació per crear un merescut homenatge a la seva obra, per part d’en Víctor Busquets, documentalista cardedeuenc i amic de joventut d’Agustí Asensio, i  i també per la col·laboració de l’associació de veïns Can Serra, del Museu Arxiu Tomàs Balbey, que ha posat a l’abast tots els seus recursos humans i materials per a fer-la possible, i a l’Ajuntament de Cardedeu. La generositat de la família Asensio-Company, ha fet possible comptar tant amb obra original, com amb objectes personals, fotografies, maquetes, edicions internacionals dels contes il·lustrats, i altres elements d’attrezzo, com els construïts pels germans Castells i Planas, escenògrafs i amics d’Asensio, amb mobiliari provinent de la versió teatral d’un dels seus contes més coneguts, La Nana Bunilda, dirigida per la seva filla Nona.

A partir dels textos biogràfics i l’anecdotari redactats i aportats per Mercè Company, i amb el vist-i-plau de l’associació Veïns Can Serra, i de na Teresa Blanch, directora del Museu, la tècnica del MATBC Marta Núñez i jo mateix, hem realitzat un exercici de comissariat conjunt, tenint cura de fins el més petit detall. La professionalitat i tota la feina feta a les sales durant els dies frenètics de muntatge i instal·lació per part de l’equip del MATBC;, la Marta, l’Imma Serra i en Toni Plaça, es mereixen també un reconeixement, així com la participació de l’empresa de retolació Arco i la fusteria Ribalta. En Victor Busquets a més, ha fet una cerca de material editat i d’originals d’Asensio, molt valuosos. El fruit de tot aquest treball en equip, és el que es podrà veure exposat fins al 2 d’octubre de 2022.

El recorregut dissenyat, preten seduir al visitant i que gaudeixi descobrint l’obra prolífica d’Asensio, l’evolució del seu estil, la capacitat d’esforç, perseverança i l’esperit de superació que reflecteixen cadascun dels originals, els personatges, i els llibres editats arreu del món traduïts en múltiples llengües, així com originals inèdits de projectes no publicats a causa de la seva mort prematura.

El disseny d’aquesta exposició ha perseguit posar en valor l’obra d’aquest autor, d’interès tant per a les persones que el van conèixer, amics i veïns, convertint-lo en un recorregut entranyable, i alhora donar a conèixer el seu sorprenent llegat artístic i professional tant a públic escolar, com per a il·lustradors i il·lustradores. En definitiva, l’exposició ha resultat un merescut i emotiu homenatge a un il·lustrador extraordinari.

Visiteu-la!

Més informació a: museudecardedeu.cat i https://agusti-asensio.webnode.es/

 

Aspecte de la sala dedicada a l'estapa d'infantesa i joventut d'Agustí Asensio a Cardedeu.

Aspecte de la sala dedicada a l’estapa d’infantesa i joventut d’Agustí Asensio a Cardedeu.

Aspecte de la sala dedicada als seus inicis com a dibuixant.

Aspecte de la sala dedicada als seus inicis com a dibuixant.

La taula de dibuix de l'Agustí Asensio és un dels espais emotius del recorregut.

La taula de dibuix de l’Agustí Asensio és un dels espais emotius del recorregut.

Aspecte de la museografia d'alguns dels espais emotius dissenyats.

Aspecte de la museografia d’alguns dels espais emotius dissenyats.

Cartell de l'exposició, i entrevista de TV Cardedeu a la família Asensio-Company, el dijous 5 de maig de 2002 al MATBC.

Cartell de l’exposició, i entrevista de TV Cardedeu a la família Asensio-Company, el dijous 5 de maig de 2002 al MATBC.

Alguns dels moments del procés de disseny, realització i muntatge d'aquest projecte expositiu i totes les persones implicades en l'exposició homenatge.

Alguns dels moments del procés de disseny, realització i muntatge d’aquest projecte expositiu i totes les persones implicades en l’exposició homenatge.