Retallables de cultura tradicional catalana

Col·lecció de retallables d'entitats de cultura tradicional i popular catalana de Badalona.

Col·lecció de retallables d’entitats de cultura tradicional i popular catalana de Badalona.

Aquest mes de març de 2022, podeu tornar a trobar a l’Oficina de Turisme de Badalona, la col·lecció de retallables de les entitats de cultura popular i tradicional de Badalona, que feia mesos que esperàvem i que ara podreu reproduir i gaudir a casa vostra. El que va néixer com una escultura en paper, creada especialment per a l’exposició Forjadors de la Festa del 2015 quan aquesta encara es celebrava a la sala El Refugi, aquesta escena festiva compta a partir d’ara amb la seva versió a escala, a l’abast de qualsevol amant dels treballs manuals i de la imatgeria festiva.

Agrair l’encàrrec a na Consol Soler, cap de l’Oficina de Turisme fins fa ben poc, i a en Toni Barbarà, per aconseguir tirar endavant l’edició de la col·lecció, que va quedar aturada per la pandèmia.

La creació d’aquella escena festiva, que ara podreu reproduir i gaudir a casa vostra, va requerir llavors la mobilització de tota la família, semblant al taller de “Les Teresines de La Cubana”, treballant en equip, i muntant totes les figures a un ritme trepidant, per aconseguir tenir-les totes a punt per a la inauguració.

Reitero aquí la il·lusió que em fa que l’Oficina hagi fet possible que tothom pugui fruir d’aquests simpàtics personatges, que retraten la diversitat d’entremesos i colles, que actuen farcint de manera singular el calendari festiu de; balls, foc i músiques. 

Una vegada més la combinació disseny, il·lustració i enginyeria de paper s’han posat en pràctica, incorporant nous elements atractius al dossier professional com ho son ara també aquests retallables.

Col·leció de retallables d'entitats de cultura tradicional i popular catalana de Badalona.

Col·leció de retallables d’entitats de cultura tradicional i popular catalana de Badalona.

Col·leció de retallables d'entitats de cultura tradicional i popular catalana de Badalona.

Col·leció de retallables d’entitats de cultura tradicional i popular catalana de Badalona.

El Drac Dom Fumera de Pavillard.

El Drac Dom Fumera de Pavillard.

Mostra del nivell de dificultat i del desenvolupament d'algunes figures.

Mostra del nivell de dificultat i del desenvolupament d’algunes figures.

Tota la colla a punt de marxar cap a Turisme, el desembre de 2017.

Tota la colla a punt de marxar cap a Turisme, el desembre de 2017.

No puc deixar de recordar les que van ser les primeres incorporacions a la Mostra d’entitats de cultura popular i tradicional catalana, arrel de la idea de crear un espai de jocs de la festa. El primer va ser un joc d’aixecar castells amb ninos de cartó pintats a mà, que van aguantar fins a dues edicions i algunes itineràncies. De bracet dels tècnics de l’Àrea de Cultura municipal; la Maribel Picapiedra, l’Anna Gaona i en Carles Flores, més endavant vam anar emergint d’altres jocs com; un Dominó, un joc tipus Memory, trencaclosques, una versió del “Quien es quién?” i una fantàstica versió del joc de preguntes Trivial, amb preguntes sobre les tradicions festives locals, batejat com: Aquesta la saps? que han rodat per la xarxa de biblioteques, i com a maleta pedagògica en préstec.

Joc "Aixeca Castells" creat per a l'exposició Forjadors de la Festa.

Joc “Aixeca Castells” creat per a l’exposició Forjadors de la Festa.

Escena festiva creada per a l'exposició Forjadors de la Festa 2015.

Escena festiva creada per a l’exposició Forjadors de la Festa 2015.

Procés de treball en equip per a la realització dels personatges en paper, 2015.

Procés de treball en equip, com “Les Teresines de La Cubana”, per a la realització dels personatges en paper el 2015.