“Els Pastorets” il·lustrat i pop-up!

Els Pastorets del Círcol. Badalona, desembre de 2021.

Els Pastorets del Círcol. Badalona, desembre de 2021.

Avui s’ha fet públic al magazine matinal de Ràdio Ciutat de Badalona i emès per Televisió de Badalona, la publicació del llibre que he dissenyat i il·lustrat sobre “Els Pastorets d’El Círcol”, coincidint amb els actes de celebració dels cent anys de representacions per part d’El Círcol d’aquesta obra de Folch i Torres, que no es van poder dur a terme l’any passat per les restriccions de la pandèmia.

L’inici del mes de juliol em tenia reservat una proposta ben engrescadora, i alhora tot un repte professional: el disseny i la il·lustració en temps rècord d’un llibre pop-up d’Els Pastorets!. Vaig assumir aquest projecte sense dubtar-ho, i un cop aprovat el pressupost, el mes setembre ha requerit una ràpida presa de decisions i el haver de posar en pràctica múltiples facetes professionals. Primer creant el guió a partir dels textos originals de Josep Maria Folch i Torres, i sintetitzant la representació en un nombre reduït de pàgines, com acostumen a tenir aquest tipus de llibres donada la seva complexitat de muntatge. Ha calgut decidir i proposar de bon començamentt els recursos pop-up adients i viables per a cada moment de la narració, (sent realistes amb els terminis d’execució, i que no resultessin impossibles de reproduir o excessivament cars pel nombre de pestanyes i troquels a fer i peces a muntar). Una vegada aprovat el guió per part de la Comissió del centenari, l’altre element  important era definir i proposar l’estil d’il·lustració per a la creació dels personatges i les escenes (en surten reproduïdes quinze en total!). Dissenyar la coberta va ser el següent element a resoldre, com a carta de presentació molt important del llibre. Preveure com aniran maquetats els textos interiors, redactats per na Mercè Estévez actriu de La Dramàtica, i haver d’inserir a darrera hora globus amb diàlegs tipus còmic a les escenes, a petició del client. Ha calgut imprimir i realitzar diversos prototips de totes les pàgines en blanc i negre i a tot color, i mostres PDF i retallades en paper, per a mostrar la proposta dels efectes especials i recursos pop-up de cada escena, tant al Círcol per a la seva aprovació, com després ser una eina de referència per a la impremta, havent previst la dificultat i laboriositat del muntatge posterior,el tipus d’enquadernació del llibre, i per acabar preparar els originals i afinar les arts finals per a la impremta, per a una correcte reproducció i troquelat de tots els elements de l’edició.

El munt d’hores trepidants de treball que el precedeixen, tenint ja el llibre acabat a les mans, les sorpreses i detalls que hi conté, tenen ja una recompensa ben emotiva, i espero que tingui una molt bona acollida i el mateix èxit que les representacions de la companyia teatral badalonina.

Agrair a El Círcol, aquesta gran família i entitat icònica, motor de moltes iniciatives culturals de Badalona, per haver comptat amb mi, fent-me partícip de la celebració d’aquesta tradició teatral nadalenca i centenària a la ciutat. Agrair totes les facilitats del sr. Josep Duran Viñas, qui va tenir la idea de convertir en conte Els Pastorets fets a Badalona, per confiar en la meva feina, i per haver aportat mostres dels vestuaris i dels escenaris històrics, que he volgut que apareguessin reproduïts i no redibuixats. Vaig proposar també que aparegués en algun racó del llibre el cartell històric que identifica anualment les representacions de La Dramàtica del Círcol, creat pel dibuixant Joan Vidal Moré, i que finalment hem ubicat a la contraportada. La seva tipografia característica es reprodueix a la coberta com a títol del llibre, acompanyat d’un logotip del Centenari que ha aportat l’entitat. També per acabar, agrair a la directora del Museu de Badalona Margarida Abras, per recomanar i adreçar al sr Duran al meu estudi. Agrair el compromís i l’assessorament tècnic de la impremta badalonina Imprimeix, s.l. de l’Avinguda de Conflent, i en Xavier Romà que van acceptar el repte de fer possible aquesta complexe edició en terminis d’execució i de lliurament tan ajustats, i també a l’ampli equip que ha mobilitzat per a fer-lo possible, aconseguint amb l’esforç de tots una edició de luxe. Veieu el video del making-of aquí: https://youtu.be/IwSvNNmXi0c

Desitjo que agradi i sorprengui, i que moltes llars el gaudeixin i s’emportin a casa l’essència d’aquest espectacle tradicional i nadalenc amb segell badaloní.

"Els Pastorets d'El Círcol". Badalona, desembre de 2021.

“Els Pastorets d’El Círcol”. Badalona, desembre de 2021.

Disseny, il·lustració i enginyeria de paper. "Els astorets d'El Círcol", Badalona 2021.

Disseny, il·lustració i enginyeria de paper. “Els Pastorets d’El Círcol”, Badalona 2021.

Aquest 2021, a banda dels encàrrecs de disseny editorial realitzats i disseny d’exposicions, ha estat un any on he rebut i donat resposta en paral·lel a projectes on el dibuix i la il·lustració han tingut el seu protagonisme. És molt gratificant comprovar com l’àmbit de la il·lustració contagia somriures, i és alhora un eficaç recurs comunicatiu, que connecta amb allò que coneixem i ens agrada. A banda de veure per fi construït el disseny del Dimoni Moníssim, guanyador del concurs Crema’l tu de les festes de Maig confinades 2020, vaig començar l’any amb la imatge al carrer de la campanya municipal del Campament Reial de Badalona 2021, basada sobretot en el protagonisme de la il·lustració. Entre altres projectes, es va inaugurar a l’espai arqueològic de La Casa de l’Heura la il·lustració realita de 23 m que vaig realitzar pel Museu de Badalona el 2018, que simula un carrer de la Baetulo romana. He hagut d’il·lustrar un conte d’un espectacle itinerant de petit format que es va mostrant a l’escenari durant la representació de Juanjo Navarro. He il·lustrat un conte infantil per al pallasso Albert Vinyes, editat per Cossitània edicions arran del seu 30 aniversari dalt dels escenaris. He il·lustrat unes llegendes i uns jocs de taula per a uns dossiers de patrimoni festiu badaloní, de propera publicació. Vaig completar una col·lecció d’il·lustracions de déus romans per a un taller educatiu, s’ha posat a la venda fa pocs dies el puzle dels barris de Badalona que vaig il·lustrar el desembre de 2019 per a l’Oficina de Turisme. Van sortir publicats 3 dibuixos meus fets amb l’associació Urban Sketching Barcelona al llibre “Dibuixem Drawing Barcelona de la muntanya al mar” editat per l’Ajuntament de Barcelona, He il·lustrat i dissenyat un CD musical per a DiscMedi el darrer volum de la col·lecció de música negra Blackcelona, i també un llibret i un CD de l’aniversari de La Moixiganga de Badalona. La il·lustració també és present a la difusió d’uns originals tallers de música per a nadons del Conservatori, la difusió pels tallers de sensibilització de diversitats de gènere i sexualitats de l’associació Pandora, he creat una mascota per a una entitat de loteria, i de forma excepcional m’he atrevit a col·laborar dibuixant en viu i a gran format dalt d’un escenari en un parell de celebracions. Espero que l’any vinent sigui prolífic per a seguir donant la millor resposta professional als nous projectes i encàrrecs, aportant tot el meu compromís i gaudint tant com sigui possible del procés de creació. Gràcies a tots i totes per la confiança.

Feliç 2022!