Dimoni Moníssim premi de disseny construït 2021

El Dimoni Moníssim plantat a la platja de Badalona, el divendres 30 d'abril de 2020

El Dimoni Moníssim plantat a la platja de Badalona, el divendres 30 d’abril de 2020

El Dimoni Moníssim, premi de disseny Crema’l tu! 2020, homenatge als 150 anys de la fàbrica de l’Anis del Mono de Badalona, s’ha fet realitat convertit finalment en un figurón de fusta de 14 metres d’alçada. El Dimoni ha cremat de forma atípica la matinada del 10 de maig, sense avís previ, per evitar aglomeracions de públic, ara que tot just s’han suprimit les restriccions de mobilitat que imposava el toc de queda nocturn com a mesura per evitar contagis de Covid19. 

La majoria hem pogut veure La Cremada del Dimoni en pijama des de casa. Ha estat gràcies als vídeos i fotos de les persones que han compartit el moment just en directe a les xarxes, que després de fer guàrdia a la Rambla espectants, han pogut viure i sentir l’escalfor de les flames i veure’l caure. Televisió de Badalona ha emès en diferit La Cremada aquesta passada nit del 10 de maig, com és tradició. Malgrat aquest fet atípic, ha estat molt emocionant veure’l plantat aquests dies i exposat a la platja des del 30 d’abril a la tarda. Amb llum de dia ha lluït d’allò més, rodejat dels dimoniets creats per escolars i per entusiastes de la tradició dimoniaire de totes les edats. Veure a la gent al passeig Marítim acostant-se per veure’l, fent-se fotos de record somrient, fan pensar que aviat tornarem a gaudir de l’esperit de les Festes de Maig anyorat, i que es comencen a normalitzar i recuperar mica en mica certs hàbits i també activitats de lleure. 

Tornar a guanyar el concurs dotze anys després ha estat un autèntic regal i molt gratificant, i viure la construcció encara més. Haver-me presentat com a divertimento al concurs en moltes ocasions i haver estat semifinalista almenys en tres edicions més, no ha deixat d’encoratjar-me. Aquests darrers dies m’ha envaït un nosequè molt emocionant en comprovar de nou com un dibuix inicial fet a llapis a una petita llibreta, una idea que podria haver acabat com un guixarot més sense recorregut, cercant temps per colorejar-lo a banda de la feina, ha agradat al jurat i ha esdevingut un Dimoni cremat més. Aquella idea materialitzada amb cara i ulls, cua i  banyes!, forma part ja de la història i iconografia de les tradicions locals.

La construcció del Dimoni, ha coincidit amb el desallotjament forçós dels artistes allotjats a la fàbrica de creació La Mobba, per anunci d’enderrocament, entre ells en Ramon de los Heros, constructor del Dimoni des de l’any 2006. Ell ha estat novament l’encarregat de fer realitat i construir el Dimoni que vaig dissenyar el 2020, en aquesta ocasió a una nau de Barcelona que he pogut visitar i testimoniar en un parell d’ocasions amb fotografies i dibuixant in situ. El procés de construcció i pintat com sempre és un contra-rellotge, però amb l’ajuda del seu equip han aconseguit crear de nou i a temps un Dimoni ben atractiu. 

M’emporto un bon sac de felicitacions i la certesa que ha agradat a moltíssima gent, malgrat la polèmica inicial que van voler crear els/les de sempre cercant notorietat a les xarxes quan venen festes, amb sobrenom o sense. Vaig entendre poc després, desentenent-me, que aquest xup-xup-safareig o crítica estèril o a estones maliciosa era una tradició més prèvia a les Festes de Maig. Penso que la proposta d’homenatge al nostre patrimoni industrial i artístic amb un King-Kong vermellós amb banyes petites, enfilat a la popular ampolla diamantada del nostre Anís, ha estat encertat, i com indicava clarament el seu nom, més mono que dimoni: “Moníssim!”. Desitjo que us hagi agradat.

I malgrat que el Dimoni Sequera 2008 va dur la pluja…, i el Dimoni Moníssim 2020 ens va enganxar confinats…, i pugui semblar un dissenyador una mica “gafe”…, ja aviso: -Em tornaré a presentar al Concurs”! 😛

Un emocionat retrat al costat del cap del Dimoni Moníssim, a la platja

Emocionat retrat al costat del cap del Dimoni Moníssim, tretze anys després de guanyar el concurs del 2008 amb el Dimoni Sequera.

Visita al taller de Ramon de los Heros, constructor del Dimoni

Visita al taller de Ramon de los Heros, constructor del Dimoni

Visita al taller de Ramon de los Heros, constructr del Dimoni.

Visita i dibuix in situ al taller de Ramon de los Heros, constructor del Dimoni.

Visita al taller de Ramon de los Heros, constructor del Dimoni

Visita al taller de Ramon de los Heros, constructor del Dimoni.

Alguns moments de la instal·lació del Dimoni a la platja de Badalona.

Alguns moments de la instal·lació del Dimoni a la platja de Badalona.

Alguns moments de la instal·lació del Dimoni a la platja de Badalona.

Alguns moments de la instal·lació del Dimoni a la platja de Badalona.

Instal·lació del Dimoni a la platja, 30 d'abril de 2020 i Ramon de los Heros enfilat a dalt.

Instal·lació del Dimoni a la platja, 30 d’abril de 2021 i Ramon de los Heros enfilat a dalt.

El Dimoni plantat a la platja, i el disseny original que va guanyar el concurs el 2020.

El Dimoni plantat a la platja, i el disseny original que va guanyar el concurs el 2020.

Cremada del Dimoni de Badalona, excepcionalment el dilluns 10 de maig a les 05:10 de la matinada.

Cremada del Dimoni de Badalona, excepcionalment el dilluns 10 de maig a les 05:10 de la matinada.

VISUALITZA AQUÍ EL VIDEO DE LA CREMA DEL DIMONI 2021, RETRANSMÈS EN DIFERIT PER TELEVISIÓ DE BADALONA: https://youtu.be/p1K4RNFnQCQ