Realitzar una il·lustració de 23 metres!

Il·lustració de 23 metres, reproduïda en lona retro-il·luminada.

La Casa de l’Heura. Il·lustració de 23 metres, reproduïda en lona retro-il·luminada.

Avui 24 d’abril de 2021, el Museu de Badalona ha inaugurat oficialment un nou espai museïtzat i visitable La Casa de l’Heura, dins del marc del festival romà Magna Celebratrio, amb el que també veurà la llum per fi la il·lustració de més de 23 metres que el Museu em va encarregar la tardor de 2017. El projecte ha estat encapçalat per Joan Mayné, llavors director del Museu, autor també de la museografia dels ja 5000m2 d’espai visitables de l’antiga Baetulo romana. Per la realització d’aquesta il·lustració de gran format, va caldre investigar al detall tot el que es reproduiria a la gran escena, com a il·lustració científica i de reconstrucció històrica. Per ser fidel a l’aspecte dels elements que havien d’aparéixer, vaig comptar tant amb l’assessorament de Joan Mayné, com amb el de les arqueòlogues Esther Gurri i Clara Forn, a qui reitero el meu agraïment per haver confiat en la meva faceta també d’il·lustrador per a la realització d’aquesta imatge. De la mateixa manera que van comptar amb mi, per al  disseny gràfic de la retolació i creació de la línia d’estil que es manté i aplica a tots els espais museitzats de la Baetulo Ciutat Romana, iniciada el 2010 amb la inauguració de les Termes i el Decumanus, i la resta d’espais visitables; Casa dels Dofins, el Jardí de Quint Licini, el Conducte d’aigües, i ara també la Casa de l’Heura, sota la direcció de Margarida Abras.

El repte de la realització d’aquesta il·lustració digital de gran format, era situar l’espectador al vell mig del carrer, i que aquest mirés on mirés, es trobés immers en el paisatge d’aquell espai concret de la ciutat, reproduint l’arquitectura i l’activitat quotidiana dels baetulonenses en aquell lloc, a tocar de la casa dels Dofins. La imatge resultat, a més, havia de salvar diversos angles del perímetre, en zig-zag i reproduir la perspectiva adient de cada pam. Per crear una sensació immersiva al visitant, el realisme de la imatge, s’ha aconseguit aplicant textures, colors i llums digitalment a objectes, personatges, superficies i vestits, posant en pràctica tant els meus coneixements en il·lustració i retoc digitals, com els d’aplicació d’ombres, llums i textures, provinents de la tècnica apresa en anys anteriors amb l’aerografia i l’aquarel·la, ara resolta amb els recursos que ofereix l’eina del Photoshop. Les infinites capes que aquest document comportà, il·lustrat a escala 1:3 tot i fer-ho en tres parts, va posar a prova el meu equipament informàtic de llavors. La il·lustració s’ha reproduït en tela tensada retro-il·luminada.

Estic molt feliç que ja sigui per fi visitable aquest nou espai arqueològic, incorporant un atractiu més de gran valor a la ciutat, i haver pogut col·laborar aportant la meva part, no sols com a dissenyador gràfic, i en aquesta ocasió també com il·lustrador.

Perspectiva del carrer, tot just entrar a la Casa de l'Heura

Primera imatge que es troba el visitant en accedir a la Casa de l’Heura

Procés de treball, primeres maquetes i visita d'obres, tardor de 2017

Procés de treball, primeres maquetes i visita d’obres, tardor de 2017

Imatges de la il·lustració de La Casa de l'Heura, inaugurada el 24 d'abril de 2021

Detalls de la il·lustració de La Casa de l’Heura, inaugurada el 24 d’abril de 2021