Disseny editorial EL BORN CCM

01 post born

Dimarts 13 d’abril es va presentar el llibre Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola 1908-1979, de bracet de l’exposició amb el mateix títol.

Aquest ha estat un projecte de disseny editorial en majúscules! de creació de la línia gràfica i disseny de la nova col·lecció, línia de coberta i de maquetació i organització de la tripa interior, per encàrrec del Born Centre de Cultura i Memòria, de l’Ajuntament de Barcelona iniciat el febrer de 2019, i que superats els mesos més incòmodes del confinament, ha pogut finalment sortir a la llum.

L’han precedit mesos de treball intens i rigorós, per aconseguir una publicació acurada, on fins el més petit detall ha estat pensat i cuidat, per donar-li forma i aconseguir el to adequat: claredat, llegibilitat i bellesa, les tipografies escollides i la seva jerarquització, la composició, el tractament de les imatges, la qualitat del paper i la impressió i enquadernació final. El projecte ha estat coordinat per Antoni Nicolau, comissari de l’exposició i per l’Anna Molina del Born CCM, amb l’assessorament de Maribel Baños de Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona, el tractament d’imatges i control de preimpressió imprescindible a càrrec de Xavier Parejo, imprimint-se a Gràfiques SYL.

A tall de curiositat, aquest encàrrec m’ha permès tornar a visitar l’edifici dels Serveis Editorials. El dia de la reunió allà per a decidir gramatge i qualitat de paper, vaig voler dur a sobre,  en plan talismà-revival, els meus primers fulletons dissenyats per a centres cívics, datats l’any 1987, 88 i 89, glups! de quan els cartells i fulletons de l’Ajuntament de Barcelona s’imprimien allà. Mirar endarrere m’impressiona una mica, pel gruix que van prenent les carpetes de treballs realitzats en aquest itinerari personal, no mancat d’esforç i perseverança.

Reitero el meu agraïment a l’Anna Molina per haver confiat de nou en mi, per al disseny d’aquesta col·lecció, i espero que aquest primer volum tingui un llarg recorregut.

Video de l’acte de presentació del llibre:

https://www.youtube.com/watch?v=hEIOqoqo60c

Disseny de coberta

Disseny de coberta

Mostra de disseny i maquetació interior

Mostra de disseny i maquetació interior

05 post born 06 post born

Mostra de disseny i maquetació interior

Mostra de disseny i maquetació interior

Alguns moments del procés de treball i de producció del llibre

Alguns moments del procés de treball i de producció del llibre

Presentació del llibre el 13 d'abril de 2021 al Born CCM a càrrec d'Antoni Nicolau. Selfie amb Anna Molina i Xavier Parejo

Presentació del llibre el 13 d’abril de 2021 al Born CCM a càrrec d’Antoni Nicolau. Selfie amb Anna Molina i Xavier Parejo