Exposició FORJADORS, deu anys!

cartell Forjadors de la festa 2021

El 2010 es va celebrar la primera mostra d’entitats de cultura tradicional i popular catalana, organitzada per l’Ajuntament de Badalona, a la sala de la planta baixa de la Casa de la Vila. El projecte d’ençà d’aquella iniciativa, no ha deixat d’evolucionar. L’any següent passà a convertir-se en exposició, batejada com a Forjadors de la festa celebrant-se a la sala El Refugi, en la que em van convidar a  incorporar-me com a dissenyador, implicant-me en les següents edicions i en les diverses activitats de promoció associades al projecte expositiu. Aquest 2021, i després de la interrupció de l’any passat pel confinament estricte del Covid19, hem inaugurat una nova edició a la sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme. Un espai privilegiat i ampli, on s’organitza des de l’abril de 2017.

En aquesta edició, l’exposició que coneixíem “d’imatgeria festiva i de mostra d’entitats de cultura tradicional i popular catalana de la ciutat”, ha fet un tomb en el seu discurs, centrant-se en el patrimoni immaterial, les seqüències i rituals al voltant de les Festes de Maig, la festivitat i la figura de Sant Anastasi copatró de la ciutat, la tradició badalonina de la Cremada del Dimoni, i els entremesos. L’exposició ha comptat per primera vegada amb Marc Abril com a comissari, amb la col·laboració del Grup d’estudis de la Festa de recent creació, que conjuntament amb l’Àrea de Cultura faran possible visites guiades per a grups i programació de diverses conferències.

A partir de la imatge gràfica dissenyada, molt centrat en els simbols que identifiquen alguns dels rituals de les festivitats de la ciutat, el guió aportat pel comissari ha donat de si per plantejar un recorregut expositiu seqüencial, sintètic però amb molt contingut i atractiu per a totes les edats, amb una intencionalitat pedagògica. També compta amb un audiovisual interactiu creat pel Grup per a l’ocasió, amb el que aprendre alguns passos de balls, i també un recuperat documental sobre La Cremada del Dimoni realitzat per TVBadalona fa deu anys. L’esforç d’aquestes setmanes i el treball conjunt han fet possible aquesta exposició, amb la que es posa en valor i es donen a conèixer els rituals, els entremesos i algunes peces associades i al voltant del concepte de festa a la nostra ciutat, com la figura del Sant, que estarà present a la sala. Ben bé un preludi del que podria arribar a explicar una desitjada Casa de la Festa…

Acte d'inauguració 18 de març de 2021. Marc Abril comissari de l'exposició, la sra Amanda Feria regidora de cultura de l'Ajuntament de Badalona i el sr Agustí Alcoberro vicerector de patrimoni i activitats culturals de l'UB

Acte d’inauguració 18 de març de 2021. Marc Abril comissari de l’exposició, la sra Amanda Feria regidora de cultura de l’Ajuntament de Badalona i el sr Agustí Alcoberro vicerector de patrimoni i activitats culturals de l’UB.

Aspecte de la sala a la inauguració, segint les mesures de segutretat COVID. Es va poder seguir també en streaming.

Aspecte de la sala a la inauguració, segint les mesures de segutretat COVID. Es va poder seguir també en streaming.

Detalls dels recursos expositius d'aquesta edició.

Detalls dels recursos expositius i gràfics d’aquesta edició.

Detalls dels recursos expositius d'aquesta edició.

Detalls dels recursos expositius i gràfics d’aquesta edició.

Alguns dels simbols que ha calgut dissenyar per l'àmbit dels entremesos, seguint mateixa gràfica dissenyada per al cartell anunciador.

Alguns dels simbols que ha calgut dissenyar per l’àmbit dels entremesos, seguint mateixa gràfica dissenyada per al cartell anunciador de l’exposició.

 

No m’he pogut estar de recordar en aquest post també el munt d’imatges i emocions que han generat aquests deu anys d’implicació, des del disseny i la il·lustració, en aquest projecte expositiu i de promoció de les tradicions de Badalona. També l’equip de persones col·laboradores, tant tècniques de l’Ajuntament com membres i activistes de les diverses entitats de cultura tradicional que han anat variant però que sempre les ha caracteritzat un tret comú, l’entusiasme, i un objectiu compartit: les ganes de fer créixer el projecte, innovar i sorprendre al públic en cada edició.

Forjadors de la festa 2011-2021. Deu anys implicat des del disseny i la il·lustració en la promoció de la cultura popular i tradicional catalana de Badalona. La satisfacció i l'anecdotari és inmens.

Forjadors de la festa 2011-2021.

Forjadors de la festa 2010-2011. Deu anys implicat en la promoció de la cultura popular i tradicional catalana a Badalona. La satisfacció i l'anecdotari és inmens.

Deu anys implicat des del disseny i la il·lustració en la promoció de la cultura popular i tradicional catalana de Badalona.

Forjadors de la festa 2011-2021. Deu anys implicat des del disseny i la il·lustració. L'anecdotari és immens.

Forjadors de la festa 2011-2021. Deu anys implicat des del disseny i la il·lustració. L’anecdotari és immens!

No m'he pogut estar de recordar el munt d'imatges i emocions que han generat els deu anys d'implicació en aquest projecte expositiu.

No m’he pogut estar de recordar el munt d’imatges i emocions que han generat aquests més de 10 anys d’implicació en aquest projecte expositiu i de promoció de les tradicions de Badalona, com a part d’un gran equip de persones entusiastes, tant les tècniques de l’Ajuntament, com els/les membres i activistes de les entitats de cultura tradicional i popular de la ciutat.