Dibuixar per plaer

Sketchakucha 2017

Sketchakucha 2017

El passat dijous 5 d’octubre, vaig participar al 4rt Sketchacucha organitzat per l’Associació Urban Sketchers Barcelona, al HUB Museu del Disseny de Barcelona. En aquesta trobada vaig poder compartir i explicar la meva motivació i experiència al voltant del dibuix urbà, i els meus quaderns de viatge en aquests darrers dos anys d’activitat dibuixaire.

L’urban sketching, que practico per lleure, el vaig descobrir visitant l’exposició “Sketching Barcelona” l’estiu de 2013 a la Sala Ciutat, on diferents il·lustradors/es i aficionats al dibuix, utilitzant retoladors, plumilles, llapissos o aquarel•les, havien dibuixat paisatges, gent i racons de la ciutat en quaderns, incorporant recursos de lettering a les escenes, així com enriquien les pàgines amb textos cal•ligràfics. Aquella barreja de tècniques, i la frescor de les composicions em van fascinar!. No vaig parar fins trobar on aprendre la tècnica, i passar a formar part d’aquest grup creixent i entusiasta d’una pràctica que permet gaudir de l’entorn urbà, humà o natural, observar-lo amb calma i convertir-lo en emoció i memòria. A més, l’Urban sketching m’està permetent conéixer un ventall cada vegada més gran d’il•lustradors i il•lustradores, i aficionats al dibuix provinents de disciplines molt diverses, i el més important, tornar a dibuixar per plaer i no només per feina.

El fet de dibuixar m’ha acompanyat des de ben petit, i suposo que el no abandonar aquesta pràctica, i el sentir-me atret i mostrar sensibilitat per tot de disciplines que giren al seu voltant, em va fer decidir a encarar els meus estudis de disseny. L’exercici de la professió, m’ha portat a fer reiterades incursions en el camp de la il•lustració. Reproduïr i desenvolupar idees en paper dibuixant-les o fent esbossos, va implícit en la resolució dels encàrrecs.

Descobrir els pinzells carregats d’aigua, redescobrir l’aplicació àgil de l’aquarel·la i jugar de nou amb els llapissos de color, descansant per unes hores de softwares vectorials i pantalles, aquesta “sortida de l’armari dibuixaire” com l’anomeno, no m’està aportant més que vivències enriquidores, pel component social que té el compartir el que fem a les xarxes i coincidir persones amb sensibilitats diverses al voltant de la pràctica de dibuix fet in situ, a les nombroses convocatòries de sortir a dibuixar plegats per la ciutat que es generen, sota el paraigua del moviment Urban Sketcher.

Així doncs les escapades de cap de setmana, viatges o activitats excepcionals, concerts, assistència a conferències, trobades d’amics o passejades, poden ser una bona ocasió per obrir el quadern i practicar i gaudir d’una disciplina artística com el dibuix, un mitjà d’expressió que ens ha acompanyat des de ben petits a tots, i que en certa manera m’agrada pensar que ens connecta amb els nostres avantpassats del paleolític, una activitat per a ells simbòlica i per a nosaltres un acte plaent.

http://urbansketchersbarcelona.blogspot.com.es/2017/09/sketchakucha-doctubre.html

Sketchacucha octubre 2017

Sketchacucha octubre 2017