CARTELL 11 DE SETEMBRE 2017, DIADA NACIONAL DE CATALUNYA

Mai abans havia rebut l’encàrrec de dissenyar el cartell commemoratiu dels actes de l’11 de setembre a la meva ciutat.
He apostat per crear un cartell molt formal, i no estrident, defugint del recurs habitual de les pinzellades i del clàssic groc i vermell. Està inspirat en els fets històrics de 1714, i rescata un gravat austríac de l’època sobre la cremadissa pública de banderes ordenada per Felip V, que afirmava no reconéixer cap bandera rebel. La imatge principal mostra quatre barres, que bé es pot interpretar que cauen, o bé que estan alçant-se de nou, emergint ben fermes.
Al cartell a més, apareixen insinuats altres simbols: la bandera negra sinònim de resistència i antítesi a la bandera blanca, símbol de rendició. (Els il·lustradors de la segona meitat del segle XVIII es van permetre la llicència gràfica d’afegir una calavera i unes tibies creuades a aquesta). A més de la bandera negra, al Setge de Barcelona, la ciutat comptava amb els símbols de tots i cada un dels gremis de La Coronela, el penó de Sant Jordi, l’estendard blanc amb l’àguila de l’arxiduc d’Àustria i la bandera de Santa Eulàlia. La repressió posterior que practicà Felip V contra la Nació Catalana, l’acció dels borbònics, no s’adreçà només contra les persones; també va atacar els símbols.

Ha quedat un cartell gràficament madur i crec també elegant, amb el to adequat per adreçar la informació dels actes de celebració a tota la ciutadania.

Cartell 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya 2017

Cartell 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya 2017